درخت آرگان که تنها در مراکش و معدود نقاط دیگری در شمال آفریقا یافت میشود، در سالهای اخیر اهمیت ویژه ای یافته است. از دانه های این درخت، روغنی گرفته میشود که به دلیل خواص شفابخشی که دارد اکسیر طلایی لقب گرفته است.
روغن آرگان خالص به دلیل محدودیت تولید و تقاضای فراوانی که برایش وجود دارد از گرانترین روغن های جهان است که در دو زمینه ی آرایشی و خوراکی استفاده میشود.
مواد تشکیل دهنده
اولئیک اسید (یک اسید چرب غیر اشباع امگا۹)، به میزان زیادی در روغن آرگان یافت میشود (۴۳-۴۹%) ،تصور میشود اولئیک اسید با به هم ریختن سد پوستی به عنوان افزایش دهندی نفوذ عمل میکند. لینولئیک اسید (یک اسید چرب غیر اشباع امگا۶) اسید مفید دیگری است که به میزان ۲۹ تا ۳۶% در روغن آرگان یافت میشود و در فرایند بیوسنتز پروستاگلاندینهای التهابی از طریق مسیر آراشیدونیک اسید نقش دارد. حضور لینولئیک اسید میتواند به مهار التهاب کمک کند. لینولئیک اسید همچنین جزئی از سرامید لینولئات نیز است که در پوست خشک کاهش مییابد. مصرف موضعی لینولئیک اسید میتواند سطح سرامید لینولئات پوست را افزایش داده و باعث کاهش خشکی پوست گردد. روغن آرگان خالص همچنین شامل اسیدهای چرب اشباع پالمتیک اسید (۱۱%-۱۵%) و استئاریک اسید (۴%-۷%) نیز میباشد.
روغن آرگان خالص عمدتا از اسیدهای چرب غیر اشباع تشکیل شده است (۸۰%)، بنابراین بخش غیر صابونی شونده (۱%) آن غنی از آنتی اکسیدانهایی مانند استرولها، ساپونینها و پلیفنولهاست. اجزای پلی فنولیک، به ویژه گاماتوکوفرول (که مهمترین توکرفرول در تجزیهی رادیکالهای آزاد است) عامل اثرات آنتی اکسیدانت روغن آرگان به شمار میآیند.
در تحقیقات علمی ثابت شده است که روغن آرگان خالص میتواند آسیبهای پوستی ناشی از افزایش سن را که موجب از دست رفتن آب پوست و نیز انعطافپذیری پوست میشود، ترمیم کند. مرور ادامه