Skip to main content

تحقیقات علمی در خصوص شی‌باتر ، درخت Vitellaria paradoxa بومی آفریقا که بیشتر با نام درخت شیا یا شی شناخته می‌شود، عضو خانواده ی ساپوتاسه است. این گیاه به دلیل خواص ضد التهابی و مسکن بودن اززمان‌های دور در طب سنتی در غرب آفریقا (تا کشور مالی در اختر دور ) و بعضی از بخش های شرق آفریقا (از شرق اوگاندا و اتیوپی ) استفاده می شده است.

برخی از نشانه‌ها در طب سنتی نیجریه شامل احتقان بینی، خارش و اولسرها(نوعی بیماری پوستی)، برخی موفقیت ها در درمان کلوئیدهای موجود در محل التیام زخم با درمان های آفریقایی از جمله، شی‌باتر shea butter و روغن مار بوا گزارش شده است. فعالیت های آنتی اکسیدانتی نیز به V. paradoxa ارتباط داده شده است. با توجه به چنین خصوصیاتی، افزایش تقاضا برای هسته ی گیاه شیا و کره ی آن در سالهای اخیر برای اهداف محتلف از جمله استفاده ی خوراکی (بویژه استفاده در شکلات مانند روغن نارگیل ) و استفاده در محصولات دارویی و آرایشی دور از غافلگیرکننده نیست. استفاده از کره ی شیا در درمان پوست به دلیل خاصیت مرطوب کنندگی آن و تاثیرش در نرم کردن اسکارهای پوست است. مرور ادامه

شی‌باتر shea butter

شی‌باتر، شفای موهای آسیب دیده shea butter ، از زمان کلئوپاترا در مصر (یک قرن پیش از میلاد) کاروان‌ها، کوزه‌های رسی حاوی کره‌ ارزشمند شی‌باتر shea butterرا برای مصارف آرایشی حمل می‌کردند. تخت‌های مراسم تشییع جنازه ی پادشاهان پیشین از چوب درختان شیا کنده کاری می‌شد. برای اولین بار در حدود هزاران سال پیش از ویژگی شی‌ باتردر ترمیم و درمان پوست استفاده می‌شده است. تاریخچه ی شی‌باتر shea butter به عنوان یک کالای گرانب‌ها احتمالا به دوره ی مصر باستان برمی‌گردد ، در آنجا از این کره برای محافظت از پوست و مو در برابر آفتاب سوزان و بادهای گرم و خشک بیابان ها و دشت های آفریقا استفاده می شده است. مرور ادامه

درخت آرگان که تنها در مراکش و معدود نقاط دیگری در شمال آفریقا یافت می­‌شود، در سال­های اخیر اهمیت ویژه ای یافته است. از دانه ­های این درخت، روغنی گرفته می­‌شود که به دلیل خواص شفابخشی که دارد اکسیر طلایی لقب گرفته است.

روغن آرگان خالص به دلیل محدودیت تولید و تقاضای فراوانی که برایش وجود دارد از گران­ترین روغن های جهان است که در دو زمینه ی آرایشی و خوراکی استفاده می‌­شود.

درخت آرگان و روغن جادویی آن

مواد تشکیل دهنده
اولئیک اسید (یک اسید چرب غیر اشباع امگا۹)، به میزان زیادی در روغن آرگان یافت می‌شود (۴۳-۴۹%) ،تصور می‌شود اولئیک اسید با به هم ریختن سد پوستی به عنوان افزایش دهندی نفوذ عمل می‌کند. لینولئیک اسید (یک اسید چرب غیر اشباع امگا۶) اسید مفید دیگری است که به میزان ۲۹ تا ۳۶% در روغن آرگان یافت می‌شود و در فرایند بیوسنتز پروستاگلاندین‌های التهابی از طریق مسیر آراشیدونیک اسید نقش دارد. حضور لینولئیک اسید می‌تواند به مهار التهاب کمک کند. لینولئیک اسید همچنین جزئی از سرامید لینولئات نیز است که در پوست خشک کاهش می‌یابد. مصرف موضعی لینولئیک اسید می‌تواند سطح سرامید لینولئات پوست را افزایش داده و باعث کاهش خشکی پوست گردد. روغن آرگان خالص همچنین شامل اسیدهای چرب اشباع پالمتیک اسید (۱۱%-۱۵%) و استئاریک اسید (۴%-۷%) نیز می‌باشد.
روغن آرگان خالص عمدتا از اسیدهای چرب غیر اشباع تشکیل شده است (۸۰%)، بنابراین بخش غیر صابونی شونده (۱%) آن غنی از آنتی اکسیدان‌هایی مانند استرول‌ها، ساپونین‌ها و پلی‌فنول‌هاست. اجزای پلی فنولیک، به ویژه گاماتوکوفرول (که مهمترین توکرفرول در تجزیه‌ی رادیکال‌های آزاد است) عامل اثرات آنتی اکسیدانت روغن آرگان به شمار می‌آیند.

در تحقیقات علمی ثابت شده است که روغن آرگان خالص  می­‌تواند آسیب­های پوستی ناشی از افزایش سن را که موجب از دست رفتن آب پوست و نیز انعطاف­پذیری پوست می­شود، ترمیم کند. مرور ادامه